Träffa härliga Johan Bäckman som är ny underkonsult hos oss på Sumo Team.  Johan är utbildad ingenjör inom kvalitet och automation. Tidigare yrken har varit inom produktionsoptimering genom simuleringar i en digital värld med offline-programering av robotar, samt på Semcon där han utvecklade motorkomponenter på bilar hos Volvo Cars.

Ytterligare arbeten innehåller en blandning av roller där han har arbetat med effektiviseringar genom strategier, processer och IT-stöd. Han har också varit med och startat upp nya affärsområden och organisationer där arbetsuppgifter har innehållit allt möjligt inom Försäljning, Marknadsföring, Rekrytering, framtagande av nya produkter samt juridik och avtal.

Johan säger att han alltid har gillat teknik men samtidigt har intresset av att få arbeta tillsammans med andra varit stort. Efter en tuff period med utbrändhet 2002 ställde Johan in sitt sikte på att få arbeta med människor. Han skulle bli coach och organisationskonsult och göra skillnad för andra.

2003 blev Johan Account Manager på Volvo IT och ansvarade för affärsrelationen med Volvo Bussar, global produktutveckling och inköp. Kundrelationen med kunden var då urusel vilket gjorde att han fick lov att skapa ett team som skulle arbeta dedikerat med kunden. Han utvecklade ett starkt team som lyckades vända den dåliga relationen till den bästa inom Volvokoncernen. Det sätt som de arbetade tillsammans med kunden blev en norm som andra ville återskapa med andra kunder. Det var även då som Johan insåg att han var på rätt väg och ville fortsätta sin egen personliga och professionella utveckling.

”På den tiden var jag Johan 1.0 och Ingenjören Johan och allt skulle då ha ett analytiskt resonemang.  Efter min utbrändhet började jag att jobba med mig själv istället och insåg att jag vill få människor att må bra, Johan 2.0”,  berättar han.

Mellan åren 2003-2007 utbildade Johan sig till diplomerad organisationskonsult på HumaNova. Inom Volvo Group startade 2008 en roll enbart för Johan. Han fick förmånen att vara med att bygga upp en nytt internt managementföretag. Där ansvarade han för gruppen ”Strategi, Change Management & Kulturutveckling”. Han var den enda konsulten inom ledarskaps- och kulturell-utveckling med hela Volvo Group som arbetsplats. Det fanns en del att göra då Olof Persson tillträdde som CEO, säger han. På grund av kollision av värderingar hoppade Johan 2013 av sitt jobb och började som egenföretagare, inom samma område.

2012 var Johan klar med sin coachutbildning på Gothia Akademi. Det var i detta sammanhang som han kom i kontakt Sumos Anna Sanderoth Vilkas.

” Det bästa med att jobba med Sumo är att vi kan göra något fantastiskt bra och roligt ihop. Det blir bättre ju fler man är!”, säger han.

Idag arbetar Johan mestadels med mindre och medelstora företag. Ibland hör även en del globala företag av sig och behöver hjälp.

Johan är född i Göteborg och bor nu i villa i Mölndal med sin fru, tre söner och en hankatt. På fritiden gillar han att umgås med familjen samt att segla och åka skidor. Johan älskar att få kappsegla vilket han gör som besättningsman på en annan båt än sin egen. Segling handlar verkligen om att vara närvarande och att arbeta i team, med fullt förtroende för varandra säger han.

 Han berättar att jobbet även är hans intresse och han försöker alltid att kompetensutveckla sig genom att läsa mycket och att vara med i nätverk. Sedan 2012 har han varit certifieringsutbildare för Barrett Values Centre© här i Sverige och inom kort kommer han bl.a att vara certifierad i enlighet med ICP-AHR & ICP-LEA, Agil HR och Agilt Ledarskap.

” Att skapa team, känna förtroende för varandra och prestera tillsammans är det bästa jag vet och jag brinner verkligen för det!”, säger han.

Något som inte alla vet om Johan är att han har seglat i trettiosex knop – vilket är mycket snabbt om man förstår sig på segling. Detta gjordes då han var med och transportseglade Assa Abloy-båten till Southampton, inför Fastnet Race.

Tack för pratstunden Johan och välkommen till oss på Sumo Team!