Anna Vilkas har en bakgrund som Regionchef, HR Direktör och International Change Manager. Hon arbetar idag med att stötta ledningen i små och mellanstora företag i att nå sin fulla potential. Det gör hon som workshopledare, föreläsare, expertkonsult, mentor och coach. Anna Vilkas är aktiv i Styrelseakademien, utbildare/mentorscoach på Gothia Akademi, fd vice ordförande för ICF Sverige, Regionansvarig för ICF Väst. Hon är ICF MasterCertified  Coach, INLPTA certifierad Trainer i NLP, Business Communication Master Practitioner, utbildad fil.kand. i personal- och arbetslivsfrågor, utbildad vid Corporate Leadership Council samt diplomerad i styrelsearbete. Hon är certifierad användare av verktygen Change Pro Simulation, Thomas PPA, Thomas 360, Thomas GIA & Thomas Teamanalys. Anna driver företagen Sumo Business Development AB samt AB Magnetbyrån tillsammans med Mikael Vilkas.

Från 05-21

Anna Vilkas hade huset, den fräcka bilen, pengar, satt i ledningsgruppen och drev stora projekt. Hon reste jämt, jobbade jämt och arbetade med intressanta människor. Hon såg spännande miljöer, talade inför grupper, åt och drack gott… Hösten 2012 arbetade Anna i Köpenhamn, Århus och Amsterdam. När hon var i Köpenhamn körde hon tur och retur Billdal, så gott som varje dag för att hinna träffa sin familj. Bilen lämnade hemmet klockan fem på morgonen och var hemma klockan nio på kvällen.

Ohållbart

Många gånger visste hon inte hur långt hon kommit när hon plötsligt var framme. Telefonmöten, distansläxhjälp och annat fix upptog hela hennes fokus. Hon klagade aldrig eller trappade av på takten. Det fanns kontorstid och övrig arbetstid. Så hände något, hon tappade tron på de övergripande målen och började sakta inse att allt var fel! Istället för att vara peppad och motiverad, kände hon sig instängd, fångad och begränsad. Det var som ett spel som inte ledde någonstans, ett ekorrhjul. Det blev mer och mer tydligt att någonting måste hända och det snart!

Hur borde det vara istället?

Den normala reaktionen hade varit att aktivera jobbsökarläget och söka nya utmaningar, men vid det här tillfället kändes det fel. Som den förändringsexpert hon är beslutade Anna sig för att boka en workshop med sig själv för att sätta sin vision och sina mål med livet som helhet. I den helheten är arbetet bara en del tillsammans med många andra delar. Hon satte väldigt få regler för sin workshop, faktiskt endast en; att tänka helt utanför boxen och det vedertaget realistiska. Detta för att komma åt vad hennes bidrag till livet vore om allt är möjligt!

Göra skillnad på riktig

Resultatet blev en vision som var enormt attraktiv. Den inkluderade allt det Anna värdesätter och håller för sant, såsom familj & vänner, glädje & skratt, närvaro, prestigelöshet & värdighet. Hon såg framför sig hur hon kunde göra verklig skillnad för individer, organisationer och därmed för samhället, genom att skapa förutsättningar för motivation, engagemang och framgång. Men hur skulle det gå till? Hon bestämde sig för att låtsas som om det redan hade hänt, som om visionen redan var nådd. Så tänkte hon: ”Om jag redan är där, vilka steg har jag tagit, vilka beslut har jag tagit och vilka val har jag gjort? Hur påverkade de det övergripande resultatet?” Därefter arbetades varje steg igenom till dess att de var tydliga, logiska och de alla drog åt samma håll, mot det övergripande målet, här tog hon hjälp av några fantastiska coacher.

Dags för nytt för Anna Vilkas

Därefter var det dags att  kasta loss och lätta ankar. Väl medveten om att allt oftast tar tre gånger längre tid än planerat. Anna sa upp sig från sin trygga välbetalda tjänst, och startade upp en ny verksamhet tillsammans med sin make Mikael Vilkas. Under alla år har hon sparat pengar på ett ”dra åt helvete”-konto för att kunna be någon, oklart vem eller vad, att ”dra åt helvete” om situationen skulle bli ohållbar. Det kontot döptes om till ”investera i mig själv”-kontot och de pengarna blev hennes lön. Det var en enorm tillfredsställelse i att göra det som hon brinner för, mycket större än vad hon hade trott. Att bygga upp en verksamhet med fullt fokus på att få individer och organisationer att nå sin fulla potential genom att kombinera erfarenheter och kompetenser och att göra det som ska göras kul med massa skratt!

Vända trenden skapa tillväxt

Det fanns, år 2014, så många som 32 108 företag i Sverige med mellan 10-49 anställda en siffra som stadigt ökar 2015 var det 36 494. Det är väldigt få av dem som har tillräckligt med resurser för att göra mer än det de gör. Samtidigt har flera av dem stor tillväxtpotential och i bolagen finns medarbetare med en enorm kompetens eller fantastiska idéer som inte riktigt kommer fram i det dagliga bruset. Andra företag växer så att det knakar men strukturen hinner inte riktigt med. Att verka i de här miljöerna och vara katalysatorn som får det att hända, att se organisationer, ledningar, individer växa, det är viktigt på riktigt!

Det är inte okej att engagemanget är så lågt

Det är särskilt viktigt med tanke på att enbart 14% av medarbetarna i Sverige känner sig motiverade i sitt arbete (Gallup; State of the global workplace report, 2017). Ohälsotalen i Sverige har ökat så dramatiskt att Arbetsmiljöverket har tagit fram en ny föreskrift som adresserar den organisatoriska och sociala arbetsmiljön i Svenska företag för att vända trenden. Det allmänna välbefinnandet påverkar det organisatoriska välbefinnandet och det i sin tur påverkar vårt samhälle i stort genom försäljning, produktivitet och tillväxt. Då är det skönt att ta hjälp av någon som vet hur man gör och som gör det som ger bäst resultat vid varje tillfälle. Vilket inte minst referenser vittnar om.

Det ska vara på riktigt

Anna är fullkomligt allergisk mot konsulter som säljer in standardlösningar på problem, eller som lyssnar mer till sig själv än till sin kund. Så arbetar inte Anna, och hon arbetar inte heller med kunder som inte helhjärtat vill nå ett resultat. Anna utgår ifrån varje kunds unika förutsättningar och tar fram den lösning som passar deras resurser och framtida utmaningar bäst. Det växer alla på, ett litet steg i taget!

Så här säger Anna: ”Sluta fundera på vad du inte ska göra och börja fokusera på vad du vill. Hur kan det vara tillräckligt att existera när man kan leva?”