Vi vill välkomna Sofia till oss på Sumo Team. Hon kommer att både arbeta som Coach och affärskonsult samt med att vidareutveckla systerföretaget Magnetbyråns koncept.

Sofia är Civilekonom och har Marknadsföring som huvudkompetens. Hon har under tjugo år arbetat på olika Marknadsavdelningar varav de senaste femton åren som Marknadschef. Under de senaste tio åren har hon även varit del av olika ledningsgrupper.

Sofia läste först till Civilekonom på Handelshögskolan i Göteborg och specialiserade sig där imarknadsföring. Hon fick därefter ett jobb inom en stor nordisk livsmedelskoncern – Orkla, under tolv år . Under flera år bodde hon i Norge där hon även träffade sin man. Efter några år bytte Sofia bransch och började arbeta inom retail för Blomsterlandet där hon var Marknadschef under nio år.

”Vi hade en stor Marknadsavdelning med egen in house produktion och vi hade inhandlade tjänster. Det var ganska olikt livsmedelsbranschen. ”Retail is detail” brukade man säga och det var periodvis en stor utmaning  att arbeta med växter som är färskvaror”, berättar hon.

Sofia trivdes på Blomsterlandet och försökte att jobba framåt och med att skapa ett starkt varumärke och att bygga teamet.  Hon tyckte även att det var roligt att många av hennes kollegor hade växt upp i bolaget. Hon berättar att hon själv även fick ett stort trädgårdsintresse efter sin tid inom koncernen.

” Jag var nog en bra person att testa nya saker på. Det kändes som att de tänkte ”om hon kan klara det så kan vem som helst!”, berättar hon.

Under hela sitt yrkesliv har Sofia tyckt att det är spännande med ledarskap och temautveckling. Hon började vid sidan av jobbet att läsa psykologi och samtalsmetodik.  Under den här tiden kom hon i kontakt med en tjej som behövde övningscoacha och Sofia ställde då upp på detta.

Under 2018 började Sofia själv att leta efter Coaching kurser. Gothia Akademi lät då som den mest seriösa utbildningen för Sofia då den hade bäst omdömen.

Sofia kände att det skulle bli viktigt att skaffa sig ett nätverk vilket Gothia kunde erbjuda. Då hon fortfarande var Marknadschef på Blomsterlandet kände hon att hon ville kunna använda Coachingen i sin yrkesroll.

”Ju mer man läser om det, desto mer vill man lära sig!”, säger hon.

Under hösten 2019 bytte Sofia tjänst men kände att det inte fungerade. Hon valde att lämna sitt uppdrag och samtidigt blev det tydligt för henne hur hon egentligen ville jobba. Under våren startade hon därför ett eget företag. När hon blev permitterad gick hon del två av utbildningen på Gothia och kan nu titulera sig som Professionell Coach.

Nu önskar Sofia etablera sig som Coach och konsult.

” Det är fantastiskt att vara en del av gemenskapen och kunna byta erfarenheter med andra Coacher. På Sumo har jag träffat många duktiga människor. Det är roligt att vara del av ett sammanhang!”, säger hon.

När Sofia inte jobbar tycker hon om att vara ute i naturen och då gärna vid havet. Hon älskar även att åka skidor – både utför och längdåkning.

Tidigare hade hon egen häst men när den pensionerades skaffade familjen en D-ponny till hennes dotter som hon kan tävla med.

” Jag tycker om att hjälpa min dotter som är en inbiten tävlingsmänniska. Coachingen är ett jättebra verktyg i tävlingssammanhang men framförallt är det kul att vara med och bara finnas där för henne”, säger hon.

Sofia har två barn, en dotter på femton år och en son på arton. Sonen har varit utbytesstudent i Alaska senaste året och kommer hem igen om en vecka berättar hon.

Något som inte alla vet om Sofia är att trots att hon är en väldigt social person tycker om att vara  i naturen.

”Jag älskar att vistas i Hardangervidda i Norge och gå på längdåkningstur ensam”, berättar hon.

Tack för pratstunden Sofia och välkommen till oss på Sumo Team!