Alltför många människor tror att det måste vara en medfödd egenskap att vara sympatisk och omtyckt. Det är lätt att tro att det kommer helt naturligt och ifrån oupptäckta egenskaper som bara tillhör några lyckliga få – de snygga, de mycket sociala och de begåvade. Det är lätt att missuppfatta detta. Karaktärsdrag så som lättillgänglighet, ödmjukhet och positivitet kan vi faktiskt kontrollera själva. Dessa egenskaper, och andra som liknar dem, beskriver människor som är skickliga inom emotionell intelligens (EQ). Forskning som gjorts på mer än en miljon människor av Talent Smart visar att människor som besitter dessa kunskaper inte bara är väldigt omtyckta, utan med stor marginal utklassar dem som inte är det på arbetsplatser och i det sociala livet.


För att hjälpa dig att förbättra ditt EQ avslöjar vi här de nyckelbeteenden som känslomässigt intelligenta människor involverar sig i och som gör dem så omtyckta.

1. De är äkta

Att vara äkta och ärlig är avgörande för om man skall uppfattas som sympatisk. Människor dras till dem som är äkta eftersom de vet att de kan lita på dem. Det är svårt att tycka om någon när du inte vet vem de egentligen är eller hur de verkligen känner. Sympatiska människor vet vem de är och är bekväma i sitt eget skinn. Genom att koncentrera dig på vad det är som driver dig och gör dig lycklig som individ blir du en mycket mer intressant person.


2. De ställer tankeväckande frågor

Det största misstaget människor gör när det gäller att lyssna är att de är så fokuserade på vad de själva skall säga härnäst eller hur den andra personen kommer att tänka om de inte hör vad som sägs. Orden sägs högt och tydligt men meningen av orden går förlorad. Ett enkelt sätt att undvika detta är att ställa många frågor. Folk gillar att känna att du lyssnar, och något så enkelt som en förtydligande fråga visar att du inte bara lyssnar utan att du också bryr dig om vad de säger.


3. De dömer inte

Om du vill vara omtyckt så behöver du vara öppen. Att vara öppensinnad gör dig tillgänglig och intressant för andra. Ingen vill ha en konversation med någon som redan har bildat sig en åsikt och inte är villig att lyssna. Att ha ett öppet sinne är avgörande på arbetsplatsen där förmågan att anpassa sig betyder tillgång till nya idéer och hjälp. För att kunna utesluta förutfattade meningar och bedömningar måste du försöka se världen ur andra människors ögon.


4. De söker inte uppmärksamhet

Människor är motvilliga mot dem som visar sig vara desperata efter uppmärksamhet. Du behöver inte utveckla en stor, utåtriktad personlighet för att bli omtyckt. Att bara vara vänlig och omtänksam är allt du behöver för att vinna över människor. När du pratar på ett vänligt, säkert och kortfattat sätt kommer du att märka att människor är mycket mer uppmärksamma och övertygade än om du försöker visa dem hur viktig du är.


5. De är konsekventa

Om du bara snurrar runt och verkar splittrad kommer människor att tycka att du är jobbig att ha och göra med. När människor närmar sig dig tycker de om att veta vem de har att göra med och vilken typ av svar de kan förvänta sig från dig. För att vara konsekvent behöver du vara pålitlig och du måste även se till att ditt humör inte påverkar hur du behandlar människor på ett negativt sätt.


6. De använder ett positivt kroppsspråk

Att bli mer medveten om dina egna gester, uttryck och ton i rösten (och se till att de är positiva) kommer att dra människor till dig. Att använda en entusiastisk ton, inte korsa armarna, ha en stadig ögonkontakt och luta dig mot personen som talar är alla några sätt som EQ-intelligenta människor använder för att dra in andra i samtalet. Ett positivt kroppsspråk kan göra hela skillnaden i en konversation. Det är verkligen sant att hur du säger något kan vara viktigare än vad du säger.


7. De inger ett starkt första intryck

Forskningen visar att de flesta bestämmer sig för om de gillar dig inom de första sju sekunderna efter att ha träffat dig. De tillbringar sedan resten av konversationen med att internt motivera sin första reaktion. Detta kan verka lite skrämmande men nu när du vet detta kan du dra nytta av det istället. Första intrycket är intimt knutet till kroppsspråket. En stark hållning, ett fast handslag, ett leende samt att öppna upp axlarna för den du pratar med kommer att hjälpa till med att säkerställa att ditt första intryck är bra.


8. De hälsar på människor genom att säga deras namn

Ditt namn är en väsentlig del av din identitet och det känns fantastiskt när människor använder det. Sympatiska personer ser till att de använder andras namn varje gång de ser dem. Forskningen visar att människor känner sig värdesatta när personen de pratar med hänvisar till dem med deras namn under en konversation.


9. De ler mycket och ofta

Människor speglar sig naturligt (och omedvetet) i kroppsspråket för den person de pratar med. Om du vill att människor skall tycka om dig, försök att le mot dem under en konversation och de kommer omedvetet att returnera tjänsten och må bra som ett resultat av det.


10. De vet vem de skall röra vid (och de rör vid dem)

När du rör vid någon under en konversation frigör du oxytocin i hjärnan, en neurosändare som får hjärnan att associera dig med förtroende och en massa andra positiva känslor. En enkel klapp på axeln, en kram eller en vänlig handskakning är allt som behövs för att frigöra oxytocin. Kom ihåg att relationer inte bara byggs på ord utan också på allmänna känslor om varandra. Att vidröra någon på lämpligt sätt är ett bra sätt att visa att du bryr dig.


11. De har lärt sig att balansera passion med att ha kul

Människor dras mot dem som är passionerade. Det är lätt för passionerade människor att verka för allvarliga eller ointresserade eftersom de tenderar att slukas upp av sitt arbete. Sympatiska människor kan balansera sin passion med förmågan att ha kul. På jobbet är de seriösa men ändå vänliga. De får fortfarande saker gjorda eftersom de är socialt effektiva på kort tid och de drar nytta av värdefulla sociala stunder. De minimerar småprat och skvaller och fokuserar istället på att ha meningsfulla interaktioner med sina kollegor. De kommer ihåg vad du sa till dem igår eller förra veckan, vilket visar att du är lika viktig för dem som deras arbete är.


Slutligen

Sympatiska människor är ovärderliga och unika. De nätverkar med lätthet, främjar harmoni på arbetsplatsen, tar fram det bästa i folk omkring dem och verkar som oftast ha roligast av alla. Lägg till dessa färdigheter till din repertoar och känn hur du själv strålar!

Källa: Dr Travis Bradberry